Safates + del passeig

divendres, 2 de maig del 2008

Brie de meaux aoc by MonS

El brie és juntament amb el camembert uns del formatges francesos més prostituïts en tot el món, i normalment acostumen a ser molt insípids, tot el contrari que els d'Appellation d'origine contrôlée. Per poder identificar els brie de qualitat ens tenim fixar amb Denominacions d'Origen, a França hi ha dos de molt importants Brie de meaux aoc i brie de Melun aoc.

El brie que ens presenta MonS és un Brie de meaux aoc elaborat amb llet de Vaca crua, amb escorça florida, pasta tova amb una afinació entre 4 i 8 setmanes. El pes mig és d’uns 2,5KG.

Aquest formatge te els seus origen a l'abbaye Notre-Dame-de-Jouarre. Però és conegut des de abans de Carlemany. Històricament el brie a estat sempre consumit per les classes ponderoses principalment per les reis. Fins i tot s’ha arribat a dir que era el rei del formatges

Originari de la regió de Meaux, s'ha anat estenent per les seves rodalies. Al 1980 obté l'Appellation d'origine contrôlée

La fabricació de brie de meaux esta restringida als departaments de Seine-et-Marne, de Loiret, de la Meuse, de l'Aube, de la Marne, de la Haute-Marne i de l'Yonne.

Esta elaborat amb llet crua, es necessiten sobre un 25L litres de llet per l’elaboració d’un formatge de una mica més de 2,5kg. De llet quallada per fermentació làctia., 18 hores com a mínim. Escorregut lent. Saladura amb sal seca. Escorça blanca florida, amb estries o taques vermelles o marrons.
Gust afruitat, a fruits sec com les a nous, que mariden molt bé amb la tòfona. Fort olor al terrer.

Île de France. Formatge de 4 setmanes mínim de maduració elaborat amb llet entera crua de vaca.
De coagulació làctica, pasta tova i escorça florida. Contingut mínim de matèria grassa 45%. Pes: 2,700 Kg. D.O. des de 1980. Tipus de llet : Vaca

+ info: wikipedia

Relacionat: