Safates + del passeig

divendres, 14 de març del 2008

Langres AOC by MonS

Anteriorment ja us havien parlat d’en Mons, avui us parlarem del seu Langres AOC, és formatge elaborat la regiò del nord de França, Champagne Ardenne, tot just a la altiplà de Langres que li dona el nom. És un formatge de llet crua de vaca de pasta tova i escorça rentada, molt gustós i amb un bon aroma penetren.

És té noticies del primers Langres en el segle XVIII, encara que s’assegura que la producció va comença més de 1000 anys abans. Al principi el seu consum només era local, però mica en mica va anar arriben a la pròxima Paris.

De fabricació tradicional, en els seus inicis la fabricació era bastant simple. El quall s’afegia a la llet sencera encara tíbia, la mescla es refredava en atuells de gres. Una vegada el formatge quallat, es formava i s’escorria en motllos de fang, anomenats "fromottes" que tenien forma de cilíndrica, d’això la forma característiques del Langres. Posteriorment es treia el formatge i es ficaven a secar els formatges amb fulles de plàtan en "Chasières", cistelles de vímet que podien contenir diferents Langres. Durant el seu afinament que es produeix en atuells de gres no és girat mai i per aquesta raó la part de dalt queda una mica enfonsada, també amb la maduració el formatge sua i els color es van afirmant a un to ataronjat.

Al 1991 es va crear la seva AOC (és a dir D.O.) la qual vela per la qualitat del formatge Langres, procurant que es faci seguint el sistema tradicional.

Langres Champagne-Ardenne.

Formatge de 15 dies a 5-6 setmanes de maduració elaborat amb llet crua de vaca.
De coagulació làctica, pasta tova i escorça rentada.
50% M.G./E.S. D.O des de 1991.
Pes: 0,220 Kg Aprox.
Preu: 6,55€