Safates + del passeig

dijous, 30 d’octubre del 2008

Riedel III Filosofia

Filosofia

La personalitat del vi, a més de la seva coincidència amb la forma de la copa, determina la qualitat e intensitat dels aromes. El bouquet pot suggerir només dins d’un marge limitat de temperatures. Les temperatures baixes disminueixen la intensitat mentre que les altes impulsen, principalment, els vapors alcohòlics.

Encara que la forma de la copa és important, no pot funcionar be si no aboquem el vi a la temperatura i en la quantitat adequada (vi blanc: 2-3 onzes, vi negre: 3-5 onzes). Al abocar el vi, comença immediatament l’evaporació i els aromes omplen ràpidament la copa formant capes segons la seva densitat i gravetat especifica. En conseqüència, podem ajustar la grandària i la forma de la copa als aromes típics de la varietat de raïm utilitzada.

Els aromes mes fràgils i lleus són els que recorden a flors i fruites. Aquests aromes arriben fins a la vora de la copa, mentre que la part mitja s’omple amb els aromes de vegetació verd i components minerals de la terra. Els aromes més densos, generalment fusta i alcohol romanen al fons de la copa. Al fer girar la copa, humitegem una superfície mes gran i augmenta l’evaporació e intensitat dels aromes. Però la rotació no dona lloc a que els distints elements del bouquet es combinen. Explicarem breument per què el mateix vi en copes diferents mostra aromes tant variats (el mateix vi pot emetre aromes afruitats en una copa i notes verds i vegetals en altres). Per eliminar aquest efecte, s’han de desplaçar les capes en direcció vertical i sacsejar la copa,¡Només així podrà descobrir el mateix bouquet a totes les copes!

Catadors experts confien en el seu talent olfactiu més que en els paladars per esbrinar, als tastos a cegues, la varietat de raïm amb el que s’ha elaborat un vi. Les copes més grans que poden contenir més de 25 onzes, permeten “olfatear” a traves de les capes del bouquet i inhalar amb molta suavitat de forma regular durant deu segons aproximadament, penetrant des de les capes de caràcter afruitat fins les inferiors que recorden més a la terra i el contingut alcohòlic.

Cada persona es amo del seu paladar. Ningú no pot dictar normes rígides que anul•lin les preferències personals. Podem, no obstant, oferir algunes idees útils – i al llarg dels anys la reacció dels amants del vi davant dels nostres suggeriments ha estat enormement positiva. El subconscient controla els moviments físics i ajustaments de cap i cos. La forma de la copa obliga a situar el cap de manera que podem beure sense vessar el líquid. Les copes amples i obertes exigeixen beure a glops baixant el cap, mentre que una vora estreta ens obliga a inclinar el cap enrere per què el líquid flueixi per gravetat. Això envia i situa el doll a diferents “zones gustatives” del paladar.

Si bevem a glops per sadollar la sed, eliminem les avantatges que ofereix la copa, donat que només sentim els aromes pel seu regust. Les begudes alcohòliques solen beure’s, segons el seu grau, en quantitats petites o molt petites cada cop. Així podem controlar el flux del líquid i, en conseqüència, el contacte inicial amb la llengua. Els impulsos nerviosos resultants es transmeten al cervell a la velocitat de 400 m/ segon, i produeix en el mateix la primera impressió duradora. A la majoria dels casos, ens sentim decebuts si no rebem aromes afruitats dolços i els components agres predominen. En aquest cas, tendim a culpar al vi en lloc de a la forma inadequada de la copa.

És precisament en aquest cas, on la copa pot influir dràsticament per transmetre les característiques del vi. Cada vi presenta una combinació exclusiva de qualitats; fruita, acidesa, minerals, tanins, alcohol, que es deuen a la varietat de raïm i el clima i la terra dels vinyers. Mitjançant l’estudi de les característiques de cada varietat, les copes Riedel poden desplegar les característiques del vi o licor per què l’olfacte o el paladar captin plenament la seva personalitat. El sabor final ocupa un paper important a la sensació general i depèn molt del disseny de la copa. Potser passi temps fins que es reconegui que una copa no és nomes una cosa utilitzada per beure, sinó que es un instrument per gaudir mentre bevem.